Първото «НЕ» на Европа: реакцията на Обединеното кралство на План Шуман и нейнити последици, 10 май – 3 юни 1950 г. - Стоянов, Борис (Дриновський збірник, 2024)
Настоящото изследване разглежда отговора на Великобритания на Плана Шуман за европейска общност за въглища и стомана. В него са анализирани три кръга проблеми: отношението към френската инициатива, развитието на диалога Лондон – Париж през май 1950 г. и геополитическите измерения на британския отказ да участва в първата наднационална общност. Акцентът е поставен върху реакцията на лейбъристкото правителство на Клемент Атли и дипломацията, ръководена от Ърнест Бевин, както и върху солидния двупартиен консенсус. Така във фокуса на вниманието попадат политическите измерения на причините и последиците от британските действия като съзнателен геополитически избор и държавнически акт. Обединеното кралство участва активно в учредяването на първите следвоенни регионални организации: ЗС, ОЕИС, СЕ, неизменно отстоявайки техния междуправителствен характер. В същото време Франция показва желание за излизане от традиционните рамки и прилагане на нов подход, който надеждно да реши проблемите на икономическата и военната ѝ сигурност спрямо Германия. В споровете около приложението на наднационалния метод се оформя пропаст, която предвид неотстъпчивостта на двете страни се оказва непреодолима. В основата на британската позиция стоят: специфичните уроци на Втората световна война, разбирането за националния суверенитет като върховна ценност, приоритизирането на връзките с Британската общност и САЩ, желанието за запазване на статута на световна сила и на водещата позиция в Европа чрез разширяване на междуправителственото сътрудничество, а не по пътя на интеграцията. В резултат Лондон пропуска историческия шанс да определя съдбата на съвременна Европа, която няма да се изгражда около историческата английско – френска Антанта, а върху съюза на доскорошните непримирими врагове Франция и Германия.