Кръгла маса за войната в Украйна - Нягулов, Благовест (Дриновський збірник, 2022)
На 27 май т. г. в Института за исторически изследвания (ИИстИ) на Българската академия на науките (БАН) се проведе кръгла маса „Руско-украинската война и България през погледа на историците“. На пръв поглед болезнено актуалната тема за хибридната и конвенционална неприключила война на Русия срещу Украйна (2014–2022), която присъства в медиите, в коментарите на политици и политолози, в националните дискурси и световната политика, не би трябвало да е присъща за историците. Защото те изследват предимно завършили исторически процеси и минали събития чрез критичен анализ на достатъчно и автентични извори. Но ако настоящето не може да бъде разбрано и обяснено без да познаваме миналото, погледът на историците към най-голямото съвременно предизвикателство спрямо досегашния световен ред става необходим и полезен. Именно историческите познания и анализ дават възможност да се откроят корените, причините и предпоставките за войната, а също така и да се потърсят аналогии в историята, които биха допринесли за най-близкото до реалностите тълкуване на случващото се днес пред нашите очи. Същевременно, кръглата маса беше и тест дали учените могат да надмогнат лични пристрастия и емоции като запазят академичния тон по отношение на една остро конфликтна тема, която впрочем разделя общественото мнение в България.