Кръгла маса “Кризи и предизвикателства в Източна Европа 50-те 90-те години на XX в.” - Готовска-Хенце, Теодоричка (Дриновський збірник, 2022)
Институтът за исторически изследвания – БАН беше домакин и организатор на две кръгли маси с международно участие, посветени на кризисни явления в най-новата история на Източна Европа. На 26 май 2022 в рамките на двустранния проект с Историческия институт на САН „Срещи България-Словакия”: социални, икономически и политически трансформации, интеграционни предизвикателства (XIX–XXI в.) се проведе кръгла маса на тема “Кризи и предизвикателства в Източна Европа 50-те – 90-те години на XX в” с участието на членове на работния екип от двете страни (Теодоричка Готовска-Хенце, Ирина Якимова, Виктор Рогозенски, Людовит Халон, Роман Холец, Мирослав Сабол, Михал Дурчо) и Надежда Янковска от секция „История на света и на международните отношения“ на Института за исторически изследвания и доц. д-р Марияна Стамова от Института по балканистика с център по тракология – БАН.