Спогади Ярослава Опата про відновлення діяльності Інституту Т. Ґ. Масарика у Празі - Кравчук, Олександр (Дриновський збірник, 2022)
Метою статті є аналіз спогадів чеського історика Ярослава Опата «З часу війн і хаосу у Європі. Спогади та роздуми» про відновлення діяльності Інституту Т. Ґ. Масарика. Він був заснований 23 липня 1932 р. Однак, політичні події кінця 1930-х рр., встановлення Протекторату Богемія і Моравія унеможливили налагодження функціонування установи, діяльність якої у 1940 р. була припинена. Після короткого періоду відновлення інституту по завершенню Другої світової війни, 25 січня 1954 р. керівництво Комуністичної партії Чехословаччини з ідеологічних причин його ліквідувало. Передумовою відновлення діяльності цього закладу стали політичні події кінця 1980-х рр., внаслідок яких у Чехо-Словаччина встановлено демократичний лад, що уможливило об’єктивне дослідження власної історії та видатних постатей минулого. У березні 1990 р. другим директором Інституту Т. Ґ. Масарика став Я. Опат і фактично відновив його діяльність. Я. Опат – один із провідних дослідників у постсоціалістичній Чехії життя і діяльності першого президента Чехословацької республіки Т. Ґ. Масарика. У спогадах Я. Опата у контексті демократичних змін в Чехо-Словаччині наприкінці 1980-на початку 1990-х рр. показано обставини відновлення Інституту Т. Ґ. Масарика (1990 р.) та головні напрямки його діяльності, зокрема, організація наукових форумів. Також у спогадах представлено роздуми Я. Опата про історичне значення політичної діяльності першого президента Чехословаччини. Сенсом спадку міжвоєнної ЧСР Я. Опат вважав свободу і демократію як позачасові цінності, важливі для розвитку кожного суспільства. Зауважено, що спогади Я. Опата про відновлення діяльності Інституту Т. Ґ. Масарика у 1990 р. є важливим джерелом вивчення розвитку історичної науки в постсоціалістичній Чехії та дослідження постаті першого президента Чехословацької республіки.