Особеностите на стопанската политика на НРБ през 70-те години на ХХ век: между ограничения суверенитет и отварянето към Запада - Марчева, Илияна (Дриновський збірник, 2022)
Статията разглежда на базата на български архиви, специализирана литература и съвременни изследвания особеностите на стопанската политика в НРБ през 70-те години, когато двата енергийни шока довежда до промени в търговско-икономическите отношения между Изтока и Запада, а също и вътре в СИВ. На фона на тези промени се разглеждат двете насоки за осъществяване на съветския модел на индустриализация в България: задълбочаване на интеграцията в Съветския блок и със СССР и отваряне към високоразвития Запад. Посочени са плюсовете и минусите на всяка от тези насоки. Подчертано е, че първата насока е тясно свързана с българската стратегия „икономически ползи срещу политически суверенитет“, както и с липсата на суровини и капитали за реализиране на съветския модел на индустриализация. Втората тенденция е възможна благодарение на отварянето на България към Запада и на Запада към България, реализирало в процеса на разведряване между двата блока. Изведен е изводът, че наличието на двата блока със собствена интеграционна политика прави България техен заложник и в крайна сметка й пречи да използва пълноценно отварянето си към Запада.