Остання монографія Олексія Павловича Мартем’янова - Литовченко, Сергій (Дриновський збірник, 2021)
4 травня 2019 року передчасно пішов з життя кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків історичного факультету Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Олексій Павлович Мартем'янов. Олексій Павлович був не тільки одним з кращих викладачів факультету, а й висококласним фахівцем з історії дунайських провінцій Римської імперії. Перед самою смертю О.П. Мартем'янов практично закінчив роботу над черговою своєю книгою "Ветерани римської армії – магістрати і жерці Нижньої Мезії", однак передчасна смерть не дозволила автору повністю підготувати дослідження до публікації. Друзі та колеги вченого, що працюють на історичному факультеті, прийняли рішення, що найкращим способом увічнити пам'ять Олексія Павловича буде видання його останньої роботи. Праця О.П. Мартем'янова «Ветерани римської армії – магістрати і жерці Нижньої Мезії», об'єднана з біобібліографією автора, двома розгорнутими інтерв'ю і спогадами друзів, колег і учнів про Олексія Павловича, побачила світ навесні 2021 года.