Західні Балкани в політичній стратегії Європейського Союзу - Мартинов, Андрій (Дриновський збірник, 2021)
Мартинов А.Ю. Західні Балкани в політичній стратегії Європейського Союзу. Мета дослідження полягає у висвітленні основних проблем, які впливають на формування та реалізацію стратегії Європейського Союзу щодо країн Західних Балкан. Методологія дослідження ґрунтується на принципах історизму, неупередженості, проблемно-хронологічному викладені наукового матеріалу. Використаний метод порівняльного аналізу різних етапів становлення стратегії Євросоюзу щодо країн Західних Балкан. Проведений компаративний аналіз стратегії ЄС щодо різних країн балканського регіону, а також щодо країн «Східного партнерства». Євросоюз неготовий до остаточного включення країн регіону до свого складу. Вихід Великої Британії розбалансував ЄС та посилив протиріччя між «старими» і «новими» країнами-членами ЄС, між «багатими» і «бідними», між північними і південними країнами-членами ЄС. Балканське розширення ЄС збільшує коло південних країн-членів. складними залишаються перешкоди на шляху до виконання країнами Західних Балкан політичних, економічних і правових критеріїв набуття членства в ЄС. Албанія, Боснія та Герцеговина, Косово, Сербія, Республіка Північна Македонія мають завершити формування інститутів функціональної та ефективної демократії, конкурентоспроможної ринкової економіки та завершити імплементація норм європейського права до національного законодавства. Також необхідно залишити в історії примари великодержавного шовінізму, який дестабілізує Балкани. Тільки у цьому випадку політичну стратегію Євросоюзу щодо країн Західних Балкан можна буде вважати історично успішною.