Участието на Михаил Греков в българското националноосвободително движение (1872–1874 г.) - Хаджиниколова, Елена (Дриновський збірник, 2020)
Михаил Греков е българин от Украйна. През 1872–1874 г. руското консулство във Варна иска от него да включи своите сънародници в очакваната сръбско-турска война. Греков се сближава с Христо Ботев и Стефан Стамболов и се намесва в националноосвободителното движение на българите в подкрепа на революционното му крило.