Приносът на д-р Димитър Мутев (1818–1864) за изграждането на Болградската гимназия като български национален просветен център - Караиванова, Татяна (Дриновський збірник, 2020)
Статията е посветена на 200-годишнината от рождението (4 септември 1818 г.) на доктора по философия Димитър Мутев. Представени са изключителните му заслуги за създаването на първото българско средно учебно заведение – Болградската гимназия. Разкрити са иновативните методи, заложени за пръв път в българското учебно дело.