Етноспомоществователството като консолидиращ фактор сред българските общности в чужбина - Матанова, Таня; Пенчев, Владимир (Дриновський збірник, 2020)
Авторите се занимават в текста с проблема за спомоществователството, разбирано като оказване на помощ на членове на българската етнична общност в другоетнична среда, на нейните организации и структури, а и на самата общност като такава. Те формулират работната теза, че различните дейности по подпомагането на нейните активности и инициативи играят ролята на обединяващ общността фактор, независимо от нейния тип – дали е дисперсна, диаспорна или анклавна. Интересът им се фокусира по-нататък върху разкриването и анализа на моделите и формите на оказване на помощ. В заключение се подчертава, че всички те представляват решаващ фактор за консолидацията на общността и за нейното развитие.