Між конфронтацією і спробами порозуміння: українські та польські соціалісти в умовах розпаду Австро-Угорщини і проголошення ЗУНР - Райківський, Ігор (Дриновський збірник, 2020)
У статті розглядаються взаємини між українськими і польськими соціалістами у Східній Галичині на початку ХХ ст., напередодні і під час Першої світової війни, що завершилася розпадом Австро-Угорської імперії і проголошенням Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Після поразки ЗУНР польські соціалісти пропонували проекти територіальної автономії Східної Галичини у складі Другої Речі Посполитої, що, однак, не знайшли підтримки серед діячів УСДП – прихильників утворення незалежної Української держави, до якої мала увійти Галичина. Відновлена УСДП з 1928 р. мала взаємини з ППС, стабільній співпраці двох партій заважали розбіжності в національному питанні.