Възгледи на елиниста за Северния Понт [Ручинская, О. А. 2017. Культура и общество греческих городов Северного Причерноморья (VI в. до н. э. – IV в. н. э.). Харьков: Майдан. 286 с.] - Монева, Стела (Дриновський збірник, 2020)
Излизането от печат на рецензираната книга е не само достатъчно радостно и очаквано явление, но и свидетелство за упоритите и дългогодишни занимания на нейния автор в указаната посока* (Kafedra istorii starodavnoho svitu i serednikh vikiv za 40 rokiv (1978–2018), 2018, 90–96). Доц. д-р Оксана Ручинская е утвърден преподавател-античник в Харковския национален университет „В. Н. Каразин“. Нейният научен интерес към гръцките градове по Черноморското крайбрежие е успешно засвидетелстван още със защитата на дисертацията ѝ през 1996 г. на тема: „Общественная жизнь в античных городах Северного и Западного Причерноморья (социально-культурный аспект)“. Настоящото изследване логично продължава и отразява следващи натрупани проучвания в конкретиката на гръцките севернопонтийски градове.