Образ циган у слов’янській ритуальній парадигмі (за матеріалами весільної та родильної обрядовості) - Маховська, Світлана Леонідівна (Дриновський збірник, 2019)
Статтю присвячено висвітленню особливостей реалізації «циганського коду» в слов’янській народній культурі. Аналіз матеріалів з весільної та родильної обрядовості слов’янських народів дозволяє констатувати, що «циганський код» досить міцно укорінився на рівні стереотипних уявлень як у свідомості людей, так і в традиційній культурі слов’ян. Це, очевидно, можна пояснити винятковим способом життя цієї етнічної групи, яка завжди в усіх країнах зберігала звичай ендогамії і не асимілювалася з корінним населенням, а отже залишається й досі загадкою для нециганського оточення