Вагова і грошова справа візантійського Херсона VI–VII ст. як критерій роз- витку внутрішнього ринку провінційного міста - Сорочан, Сергій Борисович (Дриновський збірник, 2019)
У статті робиться спроба оцінити стан грошового обігу, важків та вагового обладнання візантійського Херсона VI-VII ст. Така оцінка слугує критерієм для визначення розвиненості внутрішнього ринку цього провінційного міста Візантійської імперії в перехідний період від пізньої античності до раннього середньовіччя. Застосування цього критерію дозволяє дійти висновку, що метрологічні та нумізматичні матеріали Херсона і візантійської Таврики входять у протиріччя з наявними в історіографії уявленнями про скорочення і навіть повне зникнення в цей час випуску монет, особливо мідних номіналів, як показника спаду економічної активності. У статті вказуються компенсатори скорочення грошових випусків державою і робиться висновок, що те, що сталося, не було наслідком падіння попиту на монети дрібних номіналів, які продовжували обслуговувати потреби регіональних, внутрішніх, місцевих ринків Таврики.