Галицьке князівство і повстання болгар у середині 80-х років ХІІ ст. - Козачок, Ольга Богданівна (Дриновський збірник, 2019)
Переглянуто роль руського населення Нижнього Подунав’я в антивізантійському повстанні болгар з середини 80-х років ХІІ ст. З’ясовано, що думка про допомогу Галицького князівства Болгарії під час повстання ґрунтується на таких аргументах: географічна близькість, ймовірне перебування у Галичі на початку ХІІІ ст. спадкоємця болгарського престолу Івана Асеня ІІ та результати співставлення відомостей візантійських хронік зі свідченнями «Слова о полку Ігоревім». Зроблено висновок, що восени 1186 р. військову підтримку болгарам надали бродники