Місце «антського скарбу» з городища Коропові Хутори у контексті взаємовп- ливу пеньківської та салтівської культур - Колода, Володимир Васильович (Дриновський збірник, 2019)
Стаття присвячена аналізу нещодавно виявленого комплексу прикрас на городищі Коропові Хутори (Зміївський район Харківської обл.). До складу скарбу входить низка срібних прикрас, серед яких виділяються: пара фібул, гривна, браслет, скроневі привіски та набір бус. Комплекс відноситься до другої хронологічної групи «антських скарбів» середини VIII ст. н. э. Він має найбільш повні аналогії з рядом комплексів: Зайцівський та два Пастирських (1949, 1992 рр.). Найбільш характерними предметами цієї групи скарбів є певні типи браслетів, фібул та скроневих привісок. Окремі види прикрас (спіральні пронизки та деякі види бусин зі скляної пасти) свідчать про контакти слов’ян вказаного періоду з кочовим і напівкочовим населенням Північного Причорномор’я