Українська мистецтвознавча медієвістика у вищій школі 1960-1980-х років: межі можливого (Роздуми над науковим доробком Якима Запаско) - Маланчук-Рибак, Оксана (Дриновський збірник, 2019)
У статті проаналізовано суспільно-політичний, культурний та науковий контексти розвитку української мистецтвознавчої медієвістики. Знаковою особистістю у мистецтвознавстві другої половини ХХ ст. став професор Яким Запаско. З’ясовані основні   його здобутки як мистецтвознавця-медієвіста, зокрема ті, що стосуються історії української рукописної книги. Основну увагу звернено на проблему можливостей і обмежень української радянської мистецтвознавчої медієвістики.