Кирило-Мефодіївська тематика у творчості одеських істориків XIX – початку XX ст. - Лиман, Сергей (Дриновський збірник, 2019)
Одним з пріоритетних напрямків вітчизняної історичної науки в XIX – на початку ХХ ст. було вивчення просвітницької діяльності Кирила і Мефодія. Певний внесок у дослідження Кирило-Мефодіївської проблеми зробили відомі вчені, чия наукова діяльність проходила у навчальних закладах Одеси: професор Рішельєвського ліцею К. П. Зеленецький, професори Новоросійського університету В. І. Григорович, Ф. І. Успенський, М. Г. Попруженко. Ця тематика знаходила відображення в працях різного, в тому числі монографічного формату, проте ключовим фактором, що викликав активність дослідників, були тисячолітні ювілеї слов'янських першовчителів.