Читалищата през Възраждането – между опита на Другите и българската специфика - Немова, Стела (Дриновський збірник, 2019)
Настоящото изследване представя българските читалища през периода на Възражданетo като проследява предпоставките за тяхната поява в общоевропейски и в български контекст. Механизмът на основаване, начинът на функциониране, специфичният автономен модел на самоуправление, комплексните форми на работа и локалният характер на читалищата са разгледани през призмата на релацията културно-просветна институция-селищна общност.