Васил Апрілов – архітектектор болгарських културно-освітніх коридорів - Готовска-Хейце, Теодоричка (Дриновський збірник, 2019)
Васил Апрілов належить до найвідоміших членів одеської емігрантської спільноти першої половини на XIX ст. Він присвятив себе справі модерної болгарської освіти. Усвідомлюючи відсутність традиції в модерній освіті й серйозні обмеження, котрі накладають на його співвітчизників залежне від ісламу оточення, Апрілов планує широку систему по вдправці талановитих учнів за вищим навчанням в Росії