Становлення та розвиток приватної середньої школи в Україні (кінець ХVІІІ – перша половина ХІХ століття) - Драганова, Олена (Дриновський збірник, 2019)
У статті схарактеризовано особливості становлення та розвитку приватної середньої школи в Україні наприкінці ХVІІІ – у першій половині ХІХ століття. Розглянуто типи приватних середніх шкіл, виділено й проаналізовано нормативно-правові засади їх діяльності. Доведено, що розвиток приватної середньої школи в Україні у визначених хронологічних межах мав свої певні особливості: маятникоподібний характер й відбувався під впливом політичних й соціально-економічних факторів.