Історія освіти в українській історіографії другої половини XVIII століття. - Журба, Олег (Дриновський збірник, 2019)
В центрі уваги - тексти істориків другої половини XVIII ст. Г. А. Полетики та В. Г. Рубана, присвячені історії вітчизняної освіти. Розглядається проблематика, джерельна база, способи представлення теми в контексті загального стану історичної науки того часу. Обґрунтовується положення про те, що саме з цих робіт починається наукова українська історіографія. Демонструється розрив у способах вивчення вітчизняного минулого між традиційним козацьким історіописання та проблемною історією. Критикуються і уточнюються сучасні уявлення про становлення вітчизняної історичної науки.