Інтеграція Болгарії до євроатлантичних структур: погляд із Брюсселя та країн-членів ЄС - Ченчик, Дмитро Володимирович (Дриновський збірник, 2019)
В статті розглядається процес формування консенсусу між політичними елітами країн-учасниць та інститутів ЄС щодо приєднання Болгарії до євроатлантичних структур. Унаслідок аналізу матеріалів Єврокомісії, Європарламенту, виступів політичних лідерів та представників різних партій автор виділяє чотири періоди з 1990 р. по 2007 р., коли змінювались підходи керівництва ЄС та членів Союзу до перспективи розширення євроатлантичних інтеграційних процесів на Болгарію. Показано також вплив політичних, географічних, економічних, соціальних та риторичних чинників на позицію Брюсселю щодо заявки Софії на вступ до ЄС і НАТО.