Болгари Приазов’я у минулому та сьогоденні (Попередні дослідження в Рес- публіці Польща) - Хатлас, Єжи (Дриновський збірник, 2019)
Болгарська діаспора на Азовському морі виникла у 1861–1863 рр. Переселенці прибули сюди як з Балканського півострову, так і з Бесарабії. Практично на місці залишились лише останні, адже болгари з околиць міста Відин через рік повернулися до своєї старої батьківщини. Решта опинилась у складній ситуації, а в радянську добу багато з них зазнали репресій. Зараз вони живуть у межах України. Стаття започатковує дослідження цієї проблематики в польській історіографії.