Хто лишив напис «М17» на блоці Маяцької фортеці? - Тішин, Володимир Володимирович; Фльоров, Валерій Сергійович (Дриновський збірник, 2019)
Вплив візантійських технологій на фортифікацію Хозарського каганату на сьогодні встановлено для фортець Нижнього Дону: Саркел, Правобережна Цімлянська та Семикаракорська. Це підтверджують дані археології, а в Саркелі додатково повідомленням Костянтина Порфірородного про Петрону Каматира. Стаття є відповіддю на спробу Г. Є. Афанасьєва довести участь візантійських будівельників і в спорудженні фортеці Маяцька на Середньому Дону, на північній межі каганату. Його аргумент: напис М17 на блоці фортеці виконана двома грецькими літерами. Співавтори статті детально аналізують напис та показують, що ніякого підґрунтя для такого висновку немає. Два знака напису М17 входять в загальний фонд знаків написів Маяцького городища, а також находять аналогії серед знаків інших рунічних написів степу Східної Європи, що допоки не мають впевненого прочитання та не ідентифіковані з точки зору мовної належності. Метод, оснований на вибірковому тлумаченні окремих знаків із залученням випадкових графічних аналогій, не може вважатися задовільним.