«Свобода свого імені»: серби-переселенці у мовно-фольклорному просторі України - Микитенко, Оксана Олегівна (Дриновський збірник, 2019)
У статті розглядаються згадки про сербів-переселенців у ХVІІІ ст., які зберігає український традиційний фольклор. У таких жанрах фольклору, як історичні та обрядові пісні, весільні пісні та балади, народна лірика та жартівливі пісні, зустрічаємо етнонім «серб», «сербин». В історичних переказах подій козацької доби натрапляємо на згадки про перебування сербів на українських теренах, про що, крім фольклорних текстів, свідчать і численні топоніми на географічній карті України.