Густав Гусак в Москві. 1945 рік. - Мар’їна, Валентина Володимирівна (Дриновський збірник, 2019)
У статті описані обставини появи Гусака в Москві на початку 1945 року; розглянуто підготовлені ним в цей час документи, що стосуються Словацького національного повстання 1944 року і Словаччини; описано другий приїзд Гусака в Москву в березні 1945 року для обговорення програми сформованого тут чехословацького уряду; представлені погляди Гусака на державно-правовий устрій повоєнної Чехословаччини і статус в ній Словаччини; показано його ставлення до СРСР.