Городище Болгар (Болгір, Булгар) на Харківщині та археологічні реалії ран- нього середньовіччя - Колода, Володимир Васильович (Дриновський збірник, 2019)
Городище Болгар в с. Шевченкове Валківського району Харківської обл. давно привертає увагу істориків та краєзнавців, але донедавна ігнорувалося археологами з причин відсутності відповідних артефактів. Нещодавнє дослідження гончарного горну салтівської культури та супутніх йому керамічних матеріалів дозволяє вперше поставити питання щодо присутності групи ранньосередньовічного болгарського населення у верхів’ях р. Мжа. На підставі аналогій зроблено припущення щодо дати існування городища та пункту гончарного виробництва у межах VIII ст. н. е. (передсалтівськитй та ранньосалтівський час Хозарського каганату).