Образ сербів у історично-пригодницькій повісті «Михайло Чарнишенко» Пан- телеймона Куліша - Айдачич, Деян (Дриновський збірник, 2019)
Автор аналізує історично-пригодницьку повість «Михайло Чарнишенко – або Малоросія вісімдесят років тому» Пантелеймона Куліша (1843), написану російською мовою. В повісті, у якій йдеться про події 1762 року, доля пов’язує в останній частині твору головного героя з сербами – баном Радивоєм та його донькою Роксандою. Розглядаються етнічні стереотипи сербів як напівазіатів та їх любов до народної пісні у контексті реалій і мотивів повісті П. Куліша.