Олександр Олександрович Тортіка (1967– 2015): історик, археолог, педагог. - Аксьонов, Віктор Степанович; Євсеєнко, Світлана Василівна; Ряполов, Віктор Михайлович (Дриновський збірник, 2019)
На основі архівних матеріалів, опублікованих даних, спогадів колег, рідних та близьких людей розглядається життєвий шлях доктора історичних наук, професора Харківської державної академії культури О. О. Тортіки. Аналізується його педагогічна діяльність і творча спадщина в галузі ранньосередньовічної історії Східної Європи, археології, музеєзнавства. Особлива увага приділена внеску О. О. Тортіки у вивчення історії протоболгар, аланів, хозар в складі Хазарського каганату і в розробку методики вивчення кочових суспільств раннього середньовіччя.