Априлското въстание в кореспонденцията на Марин Дринов: „Повест славна за моите панагюрци“. - Соленкова, Л. (Дриновський збірник)
В настоящата публикация се представят 77 писма от 1876 и началото на 1877 г., написани от Марин Дринов или изпратени до него във връзка с Априлското въстание. Големият български учен и общественик не взима лично участие с пушка и сабя в ръка, но перото и думите му не са по-малко внушителни и влиятелни. От кореспонденцията се вижда, че Дринов е от онези българи, които повлияват за формирането на общественото мнение в Европа срещу турските зверства; популяризират българската кауза; спомагат за образуването на благотворителни организации, които да помогнат на пострадалите след погромите. Наред с това, той не забравя и своето собствено семейство, за което дълго време няма информация. По този начин в писмата се вижда как се преплитат частният живот на даден човек с проблемите на целия народ.