Разбойничеството в България в навечерието и в първите векове на османското господство - Пасько, Н.; Полывянный, Д. (Дриновський збірник)
Статията разкрива континюитета между разбойничеството от последния век в живота на средновековната Българска държава и румелийското хайдутство от първото столетие на османското господство. Специално внимание е отделено на общите черти между политиките на българските и османските власти относно разбойниците (наказания, опазване на пътища, проходи и пр.). Статията засяга съшността на хайдутството и неговата трансформация в националноосвободително движение.