Роль інститутів ЄС у подоланні наслідків пандемії COVID-19 у Болгарії - Білоусов, Юрій (Дриновський збірник, 2024)
У статті йдеться про заходи, розроблені інститутами Європейського Союзу з метою протидії поширенню COVID-19 в Болгарії. В умовах розгортання пандемії керівництвом Єврокомісії була створена Група з питань боротьби із коронавірусом, завдання якої – допомога громадянам країн-членів Євросоюзу адаптуватися до умов запроваджених карантинних обмежень. З бюджету ЄС було виділено додаткові кошти як на соціально-економічні потреби громадян країн ЄС, так і на наукові дослідження вірусу COVID-19. У перші місяці карантину відбулося унормування діяльності інститутів ЄС стосовно боротьби із пандемією та допомоги населенню. Для своєчасного інформування населення з питань епідеміологічної ситуації, а також протидії розповсюдженню панічних настроїв та фейків, були створенні відповідні інформаційні онлайн-портали як на наднаціональному рівні, так і на рівні урядів окремих країн. З урахуванням нових реалій, за сприянням Єврокомісії, оновився проєкт бюджету Європейського Союзу на 2021-2027 рр. Пріоритетними напрямами нового бюджету мало стати відновлення економіки країн ЄС після пандемії COVID-19 та інтенсифікація процесів діджиталізації суспільства. Що стосується Болгарії, то, паралельно із європейськими партнерами, урядом країни були ухвалені постанови, спрямовані на обмеження соціальних контактів та створення умов для дистанційної роботи та навчання. До Болгарії було заборонено в’їзд громадян країн, де фіксувалися високі темпи розповсюдження коронавірусу. З метою підтримки громадян, які не могли працювати в умовах карантину, надавались додаткові кошти по лініям структурних інвестиційних фондів ЄС, а також створена система безвідсоткових кредитів. В Інтернеті, в контексті Єдиного інформаційного порталу, було створено інформаційну базу для населення про особливості та засоби протидії пандемії. Як і в інших країнах ЄС, в Болгарії були сертифіковані вакцини європейських та американських виробників.