Передача знань про футбольну інфраструктуру у Варні, Одесі, Бургасі та Миколаєві наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. - Миколенко, Дмитро (Дриновський збірник, 2024)
Інфраструктура є однією з головних частин футбольної індустрії сучасності. Поля, стадіони, спортивні магазини, музеї різних команд і клубів зараз дуже важливі. Ці об’єкти почали з’являтися в Центрально-Східній Європі наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Метою цього дослідження є порівняння трансферу знань про футбольну інфраструктуру між Одесою, Миколаєвом, Варною та Бургасом. Ця стаття показує учасників та шляхи поширення знань про футбольну інфраструктуру, розташування футбольних полів і стадіонів у чотирьох портових містах. Це також ілюструє важливість місцевих навчальних закладів і підприємств у поширенні такої інформації. У більш загальному плані порівняння дає уявлення про вплив рівня індустріалізації на швидкість і масштаб впровадження знань на практиці. Британські підприємці побудували перший майданчик в Одесі. Швейцарські вчителі вперше продемонстрували правила облаштування майданчиків у Варні. У Миколаєві та Бургасі передача знань про будівництво футбольної інфраструктури забезпечувалась з Великої Британії та Османської імперії. Товариства цих міст обладнали поля завдяки інформації, отриманій від британських моряків і османських футбольних уболівальників. Важливе значення у створенні перших спортивних споруд у всіх містах мали навчальні заклади. Однак у Варні, Миколаєві та Бургасі їхня роль була більш помітною, ніж в Одесі, де підприємці були провідною силою. Важливими чинниками розвитку спорту в портових містах України та Болгарії стали не лише морська торгівля, а й зростання промисловості, іноземні інвестиції та освіта. Населення також вплинуло на швидкість і масштаби поширення знань про футбол.