Христо Ботев в Одеса и Бесарабия в трудовете на българиста Константин Поглубко. - Червенков, Николай (Дриновський збірник, 2024)
В материала се разкрива приносът на молдовския българист Константин Поглубко (1936–1983) в изследването на престоя на българския патриот и поет Христо Ботев в Одеса и Бесарабия. На тази тема ученият посвети както научни, така и многобройни научно-популярни трудове, в които подробно се спира на периода на обучението му в Одеса, участието в педагогическа дейност в село Задунаевка и Измаил, престой в Кишинев. Изследването на тези аспекти до голяма степен се основават на нови документални материали.