Британските планове за вдигане на въстание в Албания, 1940–1941 г. - Петров, Бисер (Дриновський збірник, 2022)
В статията, както самото й заглавие подсказва, се разглeждат плановете на британските тайни служби, преди всичко тези на Управлението за специални операции (СОЕ), за вдигане на въстание в анексираната от фашистка Италия Албания. Тези планове за стимулиране на вътрешни безредици в Албания започват да придобиват по-реални очертания през лятото на 1940 г., след влизането на Италия във Втората световна война на страната на нацистка Германия, и най-вече след италианското нападение срещу Гърция от 28 октомври 1940 г. Именно по време на италианско-гръцката война плановете за надигане в италианския тил, целящи да се облекчат усилията на нападнатата Гърция, са най-близо до реализиране. Предвижда се участие в начинанието да вземат албански политически емигранти, включително и намиращият се в изгнание крал Зогу. Те трябва да проникнат на албанска територия от съседните Гърция и Югославия и да подтикнат населението към бунт. В крайна сметка обаче, всички тези планове, по една или друга причина пропадат, а окончателният им край слага германското нападение срещу Югославия и Гърция в началото на април 1941 г., поставило целите Балкани под контрола на силите от Оста.