Балканські війни 1912–1913 рр. в оцінках американських дипломатів і журналістів - П’ятничук, Тарас (Дриновський збірник, 2022)
Дві короткотривалі війни, що впродовж 1912–1913 рр. відбулися на Балканському півострові, стали свого роду прелюдією та репетицією Першої світової війни. Подібно до інших міжнародних криз та конфліктів, балканські події стали ще одним предметом суперечок для великих держав, які, в кінцевому підсумку, дипломатичним шляхом вплинули на їх результати. Чергова балканська криза не оминула увагу і Сполучених Штатів, які дедалі активніше заявляли про себе на міжнародній арені в цей період. Хоча під час вказаних подій США дотримувалися позиції нейтралітету, інформація про події на фронтах балканських воєн публікувалася на шпальтах багатьох американських газет і журналів, а також активно обговорювалася під час дебатів у Конгресі. Низка американських дипломатів та журналістів, будучи безпосередніми очевидцями тих подій, мали змогу задокументувати побачене у вигляді спогадів, звітів чи повідомлень. В 1913 р. за сприяння Фонду американського підприємця Е. Карнегі була навіть організована міжнародна комісія, яка займалася розслідуванням військових злочинів, вчинених учасниками конфлікту щодо військовополонених та цивільних осіб, а також оцінкою наслідків конфліктів для господарства регіону. Всі ці відомості, в подальшому, слугували джерелом інформації про політичну обстановку та проблеми, які існували в регіоні, що було немало важливим при виробленні принципів зовнішньої політики. Аналізу залишених американськими дипломатами і журналістами звітів, свідчень та спогадів і присвячена ця стаття. Основний акцент автором зроблений на проблемах причин двох війн, їх наслідках, а також характеристиці різних учасників конфлікту.