Академик Михайло Попруженко (1866-1944) и неговите приноси за българската средновековна история - Караиванов, Никола (Дриновський збірник, 2021)
Академик Михайло Попруженко е етнически украинец, един от изтъкнатите българисти, дал значителни приноси за изучаването проблемите на средновековната българска история. Научно-преподавателският живот на акад. Михайло Попруженко е разделен по години само между два университета: Одеския университет (28 години 1891-1919 г.) и Софийския университет „Св. Климент Охридски” (21 години 1920-1941). В доклада се разглеждат изключително задълбочените и актуални и днес научни приноси за историята на Българското средновековие на украинския учен през целия негов творчески живот в Одеса и София. В края на живота си акад. Попруженко се заема с изследването на една огромна като значение и обем тема, посветена на Патриарх Евтимий Търновски, неговото време и провежданата от него езикова реформа. Много видни български учени-историци са негови студенти и докторанти, но най-важното е, че голяма част от научните трудове на акад. Михайло Попруженко и днес не са загубили своята научна стойност и актуалност.