Виклик демократичним цінностям в Центрально-Східній Європі російською гібридною агресією в Україну - Тодоров, Ігор (Дриновський збірник, 2021)
Сучасні геополітичні виклики спільним демократичним цінностям поставили перед Центрально-Східною Європою першочергове питання адекватної реакції на російську агресивну політику. Демократичні цінності є результатом тривалого шляху людства до самоповаги. Їхнє інституційне закріплення на початку модерної доби стало підґрунтям всебічних здобутків людської цивілізації протягом останніх понад двохсот років. В статті висвітлені сучасні виклики демократичним цінностям в країнах Центрально-Східної Європи, які спричинені російською агресією проти України. Визначені російські загрози у міжнародно-правовій площині, окреслені виклики РФ демократичним цінностям в економічній, політичній та інформаційній сферах країн Центрально-Східної Європи. Російська Федерація в березні 2014 р. порушила всі основні принципи міжнародного права. Це стало першою, з часів закінчення Другої світової війни, спробою силової зміни європейських кордонів. Країни Центрально-Східної Європи разом з Європейським Союзом, США та Канадою почали запроваджувати санкції проти порушника міжнародного права. Але в країнах Центрально-Східної Європи майже безкарно відбувається потужна пропагандистська діяльність РФ. З вимогами на підтримку Росії виступають проросійські і антиукраїнські ультраліві, націоналістичні і євроскептичні (ізоляціоністські) партії майже в усіх країнах регіону. При усій важливості політико-пропагандистських зусиль ключову роль в руйнації Росією сталих демократичних цінностей грає економічний чинник. Країни зазнають втрат в експорті через санкції, запроваджені щодо Росії. Москва намагається зміцнити власну позицію в Центрально-Східній Європі, підриваючи привабливість ліберальних традицій і демократичних інститутів. Все, що поглиблює наявні розбіжності всередині ЄС та НАТО, розглядається як плюс для російських інтересів. Розглянуті можливі два варіанти припинення гібридної агресії Росії проти країн Центрально-Східної Європи. Підкреслена потреба консолідованої позиції і відповідних дії «колективного Заходу». Державам регіону варто навчитися жити в умовах гібридної агресії РФ, підвищувати власну опірність та внутрішню консолідацію перед російськими викликами.