Пам’яті Учителя - Походнякова, Альона (Дриновський збірник, 2020)
На 64-му році передчасно пішов з життя кандидат історичних наук, доцент кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Олексій Павлович Мартем’янов (08.04.1956–04.05.2019). Добре знаний у колах антикознавців учений народився у місті Харків. Після завершення навчання у СШ № 45 вступив на історичний факультет ХДУ імені О. М. Горького. Отримавши диплом про вищу освіту, з 1978 по 1980 рік працював учителем історії в СШ № 73, у 1980–1981 pоках був керівником історико-археологічних гуртків Будинку піонерів Московського району міста Харкова, а в 1981–1987 роках працював лаборантом у Харківському авіаційному інституті імені М. Є. Жуковського. З 1987 року Олексій Павлович почав викладати у ХДУ імені О. М. Горького на кафедрі історії СРСР, де читав загальні курси з російської історії доби феодалізму. У 1990 році захистив кандидатську дисертацію «Сельское хозяйство и аграрные отношения в Нижней Мезии и Фракии в первых веках н. э.» під керівництвом професора В. І. Кадєєва, а через два роки став доцентом кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Харківського університету, де продовжував працювати до кінця життя. На історичному факультеті викладав загальні курси «Історія стародавньої Греції та Стародавнього Риму», «Антична спадщина в культурі наступних епох», спеціальні курси «Джерелознавство історії античного світу», «Історія античної культури», «Повсякденне життя в античному світі», «Актуальні проблеми сучасного антикознавства» та інші.