Метод підкупу в болгарській політиці Foreign Office (січень – вересень 1915 р.) - Грачов, Артем (Дриновський збірник, 2020)
У статті розглянута проблема застосування Foreign Office підкупу в дипломатичній боротьбі за Болгарію у 1915 р. З метою висвітлити умови, в яких діяли британські дипломати, проаналізовано активність на дипломатичному фронті (македонське питання, проблема територіальних компенсацій) та ситуацію на театрах бойових дій (Східний фронт, Дарданелльська операція), зовнішньополітичні пріоритети болгарської верхівки. Розкрито значення Дарданелльської операції для Foreign Office в переговорах з болгарським керівництвом. Так, встановлено, що на початку року позиція Болгарії залишалася невизначеною, а в період березня-травня, внаслідок справленого атаками британо-французького флоту на Дарданелли ефекту, в болгарському політикумі заговорили про союз із Антантою. Британське керівництво було переконаним, що під враженням від подій в Дарданеллах Болгарія сама запропонує співпрацю. Тільки в період липня-вересня, після зовнішньополітичних та військових поразок, Foreign Office активізували зусилля щодо підкупу політиків та чиновників у Болгарії, намагаючись наздогнати в цьому Центральні держави. Використання Лондоном хабарництва проаналізовано в порівнянні з діяльністю російського зовнішньополітичного відомства. Зазначено, що російськими дипломатами було приділено більше уваги фінансуванню про-російських преси та гуртків, однак воно було недостатнім. На противагу, британськими дипломатами завжди розглядалося питання підкупу болгарських політиків, в той час як значення місцевих періодичних видань було сильно недооцінено. Проаналізовано роль та місце проблеми збуту болгарського зерна й так званої «деклозі .рової афери», в якій Велика Британія також взяла участь. Встановлено, що операція із закупівлі Антантою збіжжя не справила вирішального впливу на позицію болгарського керівництва. У підсумку, визначено обставини, які перешкодили досягненню дипломатами Foreign Office бажаних результатів.