Михайло Драгоманов і початок збiрника “Сборник за народни умотворения и книжнина” - Якімова, Антоніна; Христов, Петко (Дриновський збірник, 2020)
У статті розглядається історія заснування першого наукового фольклорного збірника в Болгарії – “Сборник за народни умотворения, наука и книжнина”. Акцентовано увагу на важливій ролі видатного українського та європейського вченого Михайла Драгоманова – професора Софійського університету в підготовці першого наукового видання. Автори підкреслюють, що його внесок був незаперечним. По-перше, Іван Шишманов – один із засновників “Сборника”, сподівався, що Михайло Драгоманов постійно співпрацюватиме з виданням і з його допомогою воно перетвориться на періодичне. По-друге, Іван Франко зауважив, що програма фольклору, написана Драгомановим, віддає йому почесне місце одного із засновників “Сборника”. По-третє, Драгоманов опублікував у “Сборнику” свої фундаментальні фольклорні праці, над якими працював понад 20 років. По-четверте, фольклорні праці Драгоманова були прикладом та моделлю порівняльного методу для молодих болгарських учених. По-п’яте, Драгоманов сприяв популяризації “Сборника” та його поширенню серед західноєвропейських та східноєвропейських учених.