Емігрант, репатріант, іноземець в українському і болгарському детективі 1950–80-х років - Жигун, Сніжана (Дриновський збірник, 2020)
Стаття є частиною дослідження побудови колоніальної стратегії колишнім Радянським Союзом за допомогою ідеологем масової літератури. Розглядається когнітивний та емоційний образ емігрантів, репатріантів та іноземців у контексті ідеологізації опозиції «свій» / «чужий». Увагу зосереджено на прийомах дегуманізації, якими є звуження причин еміграції (злочини часів «громадянської» та ІІ Світової війни), спотворення системи цінностей та мотивації. Виявлено, що український та болгарський детектив засвоюють міфологеми соцреалізму, що трансформуються в національних умовах, а також у болгарському детективі спостерігається криза міфологізму.