Роль Т. Ґ. Масарика у наданні допомоги українській еміграції в Чехословацькій республіці - Кравчук, Олександр (Дриновський збірник, 2020)
Стаття присвячена аналізу політики першого президента Чехословаччини Т. Ґ. Масарика щодо українських емігрантів у контексті його сприйняття українського питання. Мета статті – висвітлити ставлення лідера чехословацького визвольного руху часів Першої світової війни та першого президента ЧСР Т. Ґ. Масарика до українських емігрантів та головні аспекти політики щодо них. Чехословацька підтримка емігрантів з теренів колишньої Російської імперії була унікальною державною гуманітарною програмою міжвоєнного періоду. Вона здійснювалася у межах Російської допоміжної акції (1921−1931 рр.). Одним із її ініціаторів був президент Т. Ґ. Масарик, який керувався ідеями гуманізму, власним розумінням слов’янської програми, у котрій вбачав насамперед економічну і культурну перспективу у відносинах між ЧСР та східнослов’янськими народами. Реалізація Російської допоміжної акції розпочалася у двох напрямках. Перший стосувався допомоги голодуючим у Росії та Україні, а другий – підтримки емігрантів із цих країн, на повернення яких на батьківщину, після здобуття ними освіти у Чехословаччині, розраховувало керівництво ЧСР. Політика щодо емігрантів спрямовувалася насамперед на підтримку їх культурно-освітньої та наукової діяльності. Завдяки їй, бажаючі українці отримали вищу освіту, а, зокрема, науковці, змогли реалізувати свій творчий потенціал. Для українських емігрантів це мало важливе національно-культурне значення. ЧСР стала одним із центрів розвитку української культури та науки. У новітню добу це був один із перших вдалих прикладів інтелектуальної інтеграції українських вчених у світовий науковий та культурний простір, який сьогодні активно продовжується. Варто відзначити, що окремі досягнення емігрантів збагатили не тільки українську і чехословацьку, але й світову науку. Підтримка культурно-освітньої та наукової діяльності українських емігрантів та білоруських і російських, зміцнила значення Чехословацької республіки як одного з провідних центрів славістики.