Між двох імперій: країни Балтії і Україна в 1918 році. - Русначенко, Анатолій (Дриновський збірник, 2020)
В статті мова йде про передумови проголошення і обставини існування балтійських держав і України незадовго до 1918 і саме в цей рік. Маю на увазі перебування народів Прибалтики і України, а згодом і відповідних держав цих народів між Німецькою імперією, на піку можливостей, а згодом швидкого занепаду через поразку у І Світовій війні, і Російською/Совєтською імперією, яка теж занепала і відновлювалась вже в іншому вигляді. В зв’язку з чим оглядаємо недавнє минуле цих народів. Основну увагу звертаю на країни Балтії, менше − на Україну. Вважаю також за потрібне вказати на деякі спільні проблеми, які існували у цих народів протягом цього і попереднього періодів, зокрема рівень модернізації, біди і страждання, що принесла І Світова війна. Земельне питання і мир були найбажанішими прагненнями мас в той час. Розглянуто шлях до проголошення незалежності в цих країнах в 1918 р. і реакцію на це обох імперій.