Роль Християна Раковського у розробці політики СРСР щодо Франції (грудень 1923 – осінь 1924 рр.) - Шкабура, Ярослав (Дриновський збірник, 2020)
Зазначено важливість Франції у зовнішній політиці СРСР. Виявлено, що в грудні 1923 р. Х. Раковського було призначено вести «французькі справи», що він і робив до осені 1924 р., коли успішно пройшли неофіційні франко-радянські переговори щодо відновлення дипломатичних відносин. Виділено два основні типи стратегій, які пропонував та, за можливості, – впроваджував, Х. Раковський: з одного боку – рішучість та жорсткість (економічний та політичний тиск на Париж ззовні: відкликання торгового представництва СРСР, демонстративне зближення з Англією та можливість відновлення російсько-англо-німецького союзу і т.п.), з іншого – дипломатичність та тактовність (намагання встановити зв’язок і заручитись підтримкою низки представників французького політикуму, при цьому – не втручаючись безпосередньо у внутрішні справи Третьої Республіки, а лише надаючи консультативну допомогу своїм союзникам). Можна зробити висновок, що Х. Раковський, офіційно перебуваючи у цей час на посаді повпреда СРСР у Лондон, відіграв достатньо велику роль у розробці та впровадженні політики Москви щодо Франції і що завдяки активним та рішучим діям Х. Раковського Третя Республіка визнала Радянський Союз.