Історія середньовічної Польщі в працях учених імператорського Харківського університету (XIX – початок XX ст.) - Ліман, Сергій Іванович (Дриновський збірник, 2019)
У статті розглядається вивчення істориками імператорського Харківського університету деяких проблем середньовічної Польщі. Підкреслюється, що наукові дослідження харківських учених здебільшого відображали головні тенденції розвитку дореволюційної вітчизняної полоністики, якій були властиві широке розповсюдження полонофобських ідей та теза про згубність ідейно-політичної й соціально-економічної системи Польщі, обраної нею ще у Середні віки. У проблемному плані вчених цікавили, насамперед, такі питання як історія польської культури та освіти (П. П. Гулак-Артемовський, О. Л. Погодін), характер правління Сігізмунда I Старого (О. П. Зернін), причини, хід й результати польської Реформації (В. П. Бузескул). Внеском у вітчизняну полоністику були певні розділи «Лекцій зі всесвітньої історії» М. Н. Петрова й першого в Російській імперії «Короткого нарису історії слов’ян» О. Л. Погодіна