Бродираната риза като обединителен елемент на украинците - Матанова, Таня (Дриновський збірник, 2019)
В статията са разгледани различните събития, посветени на бродираната риза вишиванка, провеждани в различни градове в Украйна, България и други страни от началото на ХХІ век. Чрез тях са представени различни функции на вишиванка, включително и нейната обединителна сила на украинците по света. В края са представени лични мнения на респонденти от украински и български произход за украинската шевица, шествията с вишиванки и тяхната значимост днес