Про шанування св. єпископа Василя в ранньосередньовічному Херсоні - Фомін, Михайло Володимирович (Дриновський збірник, 2019)
Св. єп. Василей був першим із семи єпископів херсонських. З його шануванням пов’язана низка пам’ятників на мапі Херсонеса – Херсона. В першу чергу це комплекс Західної базиліки, який почав формуватися навколо місця поховання святого. Іншим пам’ятником може бути склеп «на землі Н. І. Тура», котрий був перебудований у меморіальну церкву на спогад про «диво воскресіння хлопчика», описаного в Житії. Ще одним пам’ятником може бути церква, що була побудована в центрі міста над місцем убивства святого і відома за джерелами як церква св. Василя