Варвари чи ромеї? До питання про роль варварського компонента в етнічному складі населення ранньосередньовічного Херсонеса–Херсона - Пархоменко, Марія Вікторівна (Дриновський збірник, 2019)
У статті розглядається роль варварського компонента у формуванні міського етнічного субстрату в IV–X ст. Час Великого переселення народів додав нові компоненти до етнічної мозаїки Херсонеса-Херсона. Грецький етнічний субстрат, швидше за все, втрачає своє цілковите домінування до X ст. Жителі міста, об’єднані новою вірою, загальною ромейською культурою і мовою, змогли згуртуватися в новий багатонаціональний моноліт, зрозумілий для себе, але дивний і незвичний для столичних інтелектуалів